De gang van zaken op een Kattenshow

 

Inschrijven
Als u met uw Brits Korthaar eens wilt showen, is het handig om lid te zijn van Felikat of van Mundikat (voor de registratie van de behaalde resultaten), maar het is niet verplicht.

Het is ook mogelijk om naar een show van de zogenaamde “Onafhankelijke verenigingen” te gaan.
Alleen worden de resultaten van deze shows niet geaccepteerd door de Fifé verenigingen (dus Felikat en Mundikat).

In het Felikat-Magazine of de website van Felikat vindt u de showagenda en meer informatie met betrekking tot de inschrijving (en het inschrijfformulier).

 

Veterinaire keuring
Voor de show moet u als exposant vroeg uit de veren. De veterinaire keuring is tussen 7.00 en 8.00 uur. Heeft de dierenarts uw kat gezond verklaard en is het inentingsboekje in orde, dan krijgt u de catalogus met de kooikaart waarop het carrénummer en de gegevens van de exposant, de kat en het nummer van uw kat staat. De katten worden namelijk op nummer gekeurd en niet op naam.

 

De kooi
U zoekt uw kooi(en) op en richt deze in met passende gordijntjes, een kleedje, een klein kattenbakje, voer en een drinkbakje. Het formaat van de kooi is 66x66x66 cm. U zet de kat in de kooi en checkt even of uw kat in de juiste klasse is ingedeeld en of het juist in de catalogus staat. Mocht er iets niet kloppen, dan kunt u dat, voordat de keuringen beginnen bij de tentoonstellingscommissie recht laten zetten.

 

De keuring
Om ongeveer tien uur beginnen de keuringen door de keurmeesters.

U mag uw kat zelf aan de keurmeester presenteren. Kijk bij welke keurmeester uw kat voor de schoonheidskeuring is ingedeeld en houd zelf goed in de gaten wanneer u met uw kat aan de beurt bent om naar de keurruimte te gaan. Als uw kat aan de beurt is, brengt u zelf uw kat naar de keurruimte.
Let op: de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de kat tijdig voor de keuring in de keurruimte aanwezig is, ligt bij de exposant.

In de keurruimte zal de aan de keurmeester toegevoegde steward u verder informeren over wat u moet doen. U mag dus zelf uw kat voordragen. Wilt u dit niet,dan kunt u voor aanvang van de keuring aan de hoofdsteward vragen om dit een steward te laten doen.
Na de keuring brengt u de kat weer terug naar de kooi.

In Nederland wordt “open” gekeurd, dat wil zeggen dat de keurmeester de exposanten en toeschouwers direct de uitslag van de keuringen mag mededelen en de reden waarom een kat eerste, tweede, enz. in zijn klasse is geworden. Ga niet met de keurmeester in discussie. Gedraag u rustig en toon geen emoties. Om de keuringen zo objectief mogelijk te laten plaatsvinden, mag de keurmeester niet weten van wie de katten zijn (vandaar het keuren onder nummer).

De prijzen
De katten worden per ras, kleur, klasse en geslacht (poezen, katers, kastraten) gekeurd. In de catalogus vindt u de indelingen in de klassen en de namen van de keurmeesters, Zijn er drie of meer katten in één klasse, van dezelfde kleur, dan kan aan de mooiste kat Best in Variëteit (BIV) worden gegeven.

Iedere keurmeester draagt per groep (de 4 groepen zijn: Exotisch Korthaar & Perzisch Langhaar, Halflanghaarrassen, Korthaarrassen & Somali en Oosterse rassen) een beste poes, beste kater, beste junior 6-10 maanden, beste kitten 3-6 maanden en een beste kastraat poes en beste kastraat kater voor. Deze “voorgedragen katten” strijden om de titel Best in Show (BIS). De BIS verkiezingen vinden ’s middags plaats op het podium en zijn het hoogtepunt van iedere tentoonstelling.

Ten slotte
Duizelt het u nu een beetje? U kunt natuurlijk altijd iemand van het Bestuur bellen en op de tentoonstelling is er altijd wel iemand aanwezig die uw vragen kan beantwoorden.

Showen is niet alleen uw kat laten zien, een keurrapport en een lint krijgen en eventuele beker(s) winnen, maar ook kennis maken met medekattenliefhebbers.

Behalve dat het gezellig is, valt er ook heel wat te leren!