De Brits Langhaar

 


Door zijn ongecompliceerde karakter heeft de Brits Langhaar veel liefhebbers. Veel mensen zijn weg van zijn hartelijkheid en prijzen zijn aanhankelijkheid en zijn zachtheid. De Brits Langhaar heeft een halflange onderhoudsvriendelijke vacht en bestaat in dezelfde kleuren als de korthaar.

De Brits Langhaar is een middelgrote tot grote, compacte, goed uitgebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten. De staart is breed en goedbehaard.. De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en rond en de neus is kort en breed.

Zijn vriendelijke gezichtje met de grote ronde ogen straalt rust uit en doet je denken aan een teddybeer. De Britse straatkatten waarvan de Brits Korthaar afstamt, zou je zeker achter deze ronde kat niet zoeken. Het Brits Korthaar ras is oorspronkelijk uit Groot Brittannië afkomstig waar het tegen het einde van de negentiende eeuw werd gefokt. Door het inkruisen van het langharige Perzische ras kwam het recessieve langhaar gen in het Brits Korthaar ras waardoor er soms uit 2 kortharen die beide drager waren van het recessieve langhaar gen een langharig kitten werd geboren. In 1e instantie werden deze langhaartjes gezien als een ongewenst bijprodukt en oneerbiedig Pluis genoemd. Gelukkig zijn er mensen opgestaan die de schoonheid van deze langharige kittens zag en hiermee verder fokte. Zij hebben gevochten voor de erkenning van het Brits langhaar ras. In juni 2012 is de erkenning door de onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland een feit en per oktober 2017 is het ras ook erkend door de FIFE.


De Brits langhaar heeft een halflanghaar vacht die stevig en zeer dicht ingeplant is.. Vanwege zijn dichtheid ligt de vacht niet strak op het lichaam, maar staat mooi van het lichaam af. De vacht is kort op de kop, vanaf de wangen wordt de vacht langer en vormt een volle kraag,ook op de nek is de vacht redelijk kort met lang haar op de flanken dat echter de grond niet mag raken, door de dikke ondervacht staat de vacht af van het lichaam. De staart en de binnenkant van de oortjes zijn goedbehaard en dit ras heeft haarpluimpjes aan de pootjes.


De variëteit in kleuren is enorm. Behalve de bekendste kleur, de egaal blauwe variëteit, zijn er egaal kleurige Brits Korthaar katten in onder andere zwart, blauw, rood, crème, chocolat, lilac, cinnamon en fawn. Verder zijn er Britten in de kleuren wit, schildpad, bi- en tricolor, tabby, silver, golden en colourpoint.

Rasstandaard

© Rasclub Brits Kort- en Langhaar