De Brits Korthaar

Door zijn ongecompliceerde karakter heeft de Brits Korthaar veel liefhebbers. Veel mensen zijn weg van zijn hartelijkheid en prijzen zijn aanhankelijkheid en zijn zachtheid. De Brits Korthaar in zijn elegante, plucheachtige vacht in allerlei kleuren is bijzonder huiselijk.

De Brit is een middelgrote tot grote, compacte, goed uitgebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten. De staart is breed en aan het uiteinde rond. De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en de neus is kort en breed.

Zijn poppengezichtje met de grote ronde ogen straalt rust uit en doet je denken aan een teddybeer. De Britse straatkatten waarvan hij uiteindelijk afstamt, zou je zeker achter deze ronde knuffelkat niet zoeken. Het ras is oorspronkelijk uit Groot Brittannië afkomstig waar het tegen het einde van de negentiende eeuw werd gefokt. Zijn voorouders zijn Engelse straatkatten die eeuwen geleden met de Romeinen het land in kwamen. Tijdens de eerste kattenshow in Crystal Palace in Londen in 1871 werd de Brits Korthaar in meerdere kleuren geshowd. Door het inkruisen van Perzen ontwikkelde zich een rustig, stevig ras met een zachte en wollig aanvoelende kortharige vacht. Een echte knuffel kameraad.

De vacht is kort, dicht en opstaand. Vanwege zijn dichtheid ligt de vacht niet strak op het lichaam, maar staat mooi van het lichaam af. Deze dikke ondervacht vraagt wel enige verzorging. De Brits Korthaar moet eenmaal per week zorgvuldig geborsteld worden, vooral in de herfst en in het voorjaar.

De variëteit in kleuren is enorm. Behalve de bekendste kleur, de egaal blauwe variëteit, zijn er egaal kleurige Brits Korthaar katten in onder andere zwart, rood, crème, chocolat en lilac. Verder zijn er Britten in de kleuren wit, schildpad, bi-color, tabby, silver, golden en colourpoint.

Rasstandaard